Restauratie 't Schip

Uitdagingen in constructie van een rijksmonument

Restauratie 't Schip

Over de klant

EversPartners werkte mee aan de grondige renovatie en restauratie van woningbouwcomplex Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Het oorspronkelijke gebouw dat in 1921 werd opgeleverd, is ontworpen door Michel de Klerk en is één van de bekendste voorbeelden van de architectuurstijl De Amsterdamse School. Het complete restauratietraject duurde van 2015 tot 2018 en omvatte de restauratie van 81 huurwoningen, het museale postkantoor, de museumwoning en het vergaderhuisje. Daarnaast werd Woningstichting Eigen Haard uitgebreid met het voormalige schoolgebouw en het binnenterrein opnieuw ingericht. Naast de BIM-coördinatie namen wij het funderingsherstel en de constructieve engineering van dit project voor onze rekening.

Uitdaging

Onze specialisten startten met een funderingsonderzoek waaruit bleek dat de honderd jaar oude fundering nog in redelijke staat was. Zelfs het gewicht dat tijdens de restauratie aan het pand zou worden toegevoegd, gaf niet direct de aanleiding om de fundering op korte termijn te vernieuwen. Na overleg hebben wij de opdrachtgever toch geadviseerd om hiervoor te kiezen, om hun grote investering in de totale restauratie voor vele decennia te borgen.

Oplossing

Een onderdeel van ons funderingsadvies is het archiefonderzoek van de bestaande tekeningen. Wij constateerden daarbij dat er weinig ruimte was voor de indeling van leidingen en installaties en dat de constructie er tussendoor gepast moest worden. Dit werd nog bemoeilijkt door de variërende indeling op de bovenliggende verdiepingen. Om problemen en aanpassingen tijdens de bouw te voorkomen, is daarom besloten om alle tekeningen en data van het complete bouwteam in één BIM-model te plaatsen. Daardoor konden wij de uit te voeren werkzaamheden al in de voorbereidende fase op elkaar afstemmen.

Funderingsadvies

Het aanbrengen van de stalen balken en fundering onder vloer bleek uitdagend, met name bij die delen die behoorden tot het rijksmonument. De nieuwe constructie moest hier omheen en tussendoor gebouwd worden. Ook het vernieuwen van de fundering aan de buitenzijde van het pand kostte de nodige hoofdbrekens, vanwege de vele bestaande leidingen in het trottoir. Het eindresultaat was naar ieders voldoening. De opgedane ervaring nemen wij mee in het project Spaarndam 2 dat nu door hetzelfde bouwteam, voor dezelfde opdrachtgever gerealiseerd wordt.

Veel meer informatie over dit project vindt u op de website van Woningstichting Eigen Haard.

Foto's van het resultaat

    Ronald de Jong
    Dat het verrichten van goed archiefonderzoek belangrijk is, bleek ook weer bij dit project. Tijdens het bestuderen van de de archieftekeningen van de hoge toren zagen wij dat deze is verankerd met stalen trekstrippen. Als je dit niet van tevoren weet, bestaat het gevaar dat deze in de uitvoering bij het inzagen van de inkassingen beschadigd worden. Nu konden wij hierop anticiperen door op de nieuwe tekeningen een voorziening te treffen om de trekstrippen op te nemen in de nieuwe fundering.

    Samenwerkingspartners

    Opdrachtgever
    Woningstichting Eigen Haard

    Architect
    Archivolt Architecten

    Adviseurs
    VIAC, Interplan en LBP

    Locatie
    Amsterdam

    Opgeleverd

    2018

    Thema's

    Constructieve Engineering
    Scannen Modelleren BIM
    Construction Management

    En hoe kunnen we jullie verder helpen?

    Heeft u vragen over de diensten die wij u kunnen leveren? Of wilt u graag een afspraak maken?

    Bel 088 - 01 16 500

    Liever teruggebeld worden?

    Graag ontvangen we uw naam

    Bij welke organisatie bent u werkzaam?

    Wat is uw telefoonnummer? Vul alleen getallen in zonder spaties of streepjes

    Waar wilt u meer over weten?

    Ongeldige invoer

    Andere projecten

    Timpaan

    Smartwoningen Aalsmeer

    Betaalbare en hoogwaardige woningen.