Houthavens A'dam

Amsterdamse Houthavens uit de eenentwintigste eeuw

Houthavens De Rede Amsterdam

Over de klant

In de Amsterdamse Houthavens staan de grachtenpanden van de eenentwintigste eeuw. Particulieren en bouwgroepen konden daar zelf hun droomwoning aan het water ontwerpen. Het resultaat: een gevarieerd gevelbeeld met opvallende architectuur. Een van de panden is De Rede: bestaand uit 18 appartementen van 36 m2 tot 160 m2. Het gebouw bestaat uit een parkeergarage met hierboven twee woontorens. EversPartners was verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen en tekeningen.

Uitdaging

De stabiliteitswand van de hoge woontoren aan de Houthavens diende ter plaatse van de parkeergarage voor een deel uitgespaard te worden vanwege de benodigde vrije ruimte. De stabiliteitswand is met een uitkraging uitgevoerd in beton (kelder t/m 1e verdieping) en vanaf de 1e verdieping tot en met de 8e verdieping uitgevoerd in lichtbeton. Het uitvoeren van de uitkragende balkons wat detail technisch een uitdaging was vanwege de hoge gestelde eisen aan isolatie en de dun uitgevoerde verdiepingsvloeren.

Oplossing

De uitdagingen konden wij goed managen door in 3D te ontwerpen. Door te werken in BIM, konden wij ervoor zorgen dat alle constructies realiseerbaar waren.

Ontwerp

Tijdens de ontwerpfase van het gebouw waren de naastgelegen buurpanden reeds in aanbouw. Dit had gevolgen voor het ontwerp en de uitvoering van De Rede. Bij het maken van de berekeningen en tekeningen moesten wij rekening houden met de volgende punten:

 • De nieuwe funderingspalen dienden op voldoende afstand van de naastgelegen constructie te staan.
 • Tijdens het berekenen en tekenen van de constructie moesten wij rekening houden met de hijskraan die tijdens de bouw op de fundering van het gebouw kwam te staan.
 • De verdiepingsvloeren dienden zo dun mogelijk uitgevoerd worden om de gebouwhoogte binnen de gestelde eisen te houden en daarbij toch 8 verdiepingen te realiseren. 
EversPartners

 

Foto's van het resultaat

  Jitze Koops
  Naast de constructieve uitdagingen word ik enorm enthousiast van onze samenwerking met Dok Architecten en een installatieadviseur. We werken aan een prachtig ontwerp dat helemaal past in het beeld met de oude Marktpleinkerk. Een echt pareltje voor Hoofddorp.

  Samenwerkingspartners

  Opdrachtgever
  Vereniging van opdrachtgevers "De Rede Amsterdam"

  Architect
  Global Architects

  Aannemer
  Bot Bouw

  Locatie
  Amsterdam

  Opgeleverd

  Thema's

  Constructieve Engineering
  Scannen Modelleren BIM
  Construction Management

  En hoe kunnen we jullie verder helpen?

  Heeft u vragen over de diensten die wij u kunnen leveren? Of wilt u graag een afspraak maken?

  Bel 088 - 01 16 500

  Liever teruggebeld worden?

  Graag ontvangen we uw naam

  Bij welke organisatie bent u werkzaam?

  Wat is uw telefoonnummer? Vul alleen getallen in zonder spaties of streepjes

  Waar wilt u meer over weten?

  Ongeldige invoer

  Andere projecten

  Timpaan

  Smartwoningen Aalsmeer

  Betaalbare en hoogwaardige woningen.