Funderingsherstel in de Jordaan

“We laten ‘gewoon’ de voorgevel staan!”

Funderingsherstel in de Jordaan

Over de klant

Woningcorporatie Eigen Haard is met meer dan 56.000 woningen een van de grote woningcorporaties van Amsterdam. In de Jordaan beheren ze veel panden, waarvan sommige in gerenoveerd moeten worden. Onder andere een pand in de Derde Looiersdwarsstraat. Dit pand met 9 sociale huurwoningen en 3 bedrijfsruimten, had een aangetaste houten paalfundering, gescheurde bouwmuren en doorgebogen vloeren. EversPartners werkt veel samen met Eigen Haard aan deze vraagstukken.

Uitdaging

Voor dit pand hebben wij het funderingsonderzoek uitgevoerd, alle gegevens geanalyseerd, waterpasmetingen gedaan en we kwamen tot de conclusie: dit pand is onherstelbaar. Constructeur Ronald de Jong vertelt: “Als we alles opnieuw bouwen, dan gelden de eisen voor nieuwbouw. Een van die eisen is dat de plafonds minimaal 2.60 meter hoog moeten zijn. Toen we dat doorrekenden voor de drie verdiepingen van dit pand, kwamen we boven de maximale bouwhoogte uit.” Met andere woorden: in plaats van negen verhuurbare woningen zouden er na de bouw nog zes overblijven. En aanzienlijk minder huuropbrengsten voor Eigen Haard.

Oplossing

Door alleen de voorgevel te laten staan en de rest van het pand opnieuw te bouwen, werd het een renovatie. Daardoor kunnen we ook negen verhuurbare woningen realiseren. Ronald: “Je laat natuurlijk niet zomaar een voorgevel van ruim 12 meter hoog staan. We ontwierpen een stalen constructie aan de straatkant, en verbonden deze aan de nieuwe funderingspalen aan de binnenzijde. Met de houten schoren in de kozijnen en deurposten zorgen we dat dezelfde vorm behouden blijft.” Nu de gevel stevig staat, kunnen we aan de achterkant met het nieuwe complex aan de slag. Inmiddels is de nieuwe fundering gestort en worden de nieuwe wanden en vloeren gestort. Eind 2022 verwachten we het gerenoveerde complex op te leveren.

Foto's van het resultaat

  Ronald de Jong
  “Ik was verantwoordelijk voor de constructieve engineering van het pand. De fundering, de wanden, de vloeren… Én de stutconstructie voor de voorgevel. Dat was puzzelen voor gevorderden. De krent uit de pap."

  Samenwerkingspartners

  Opdrachtgever:
  Eigen Haard

  Locatie:
  Amsterdam, Derde Looiersdwarsstraat

  Opgeleverd

  Eind 2022

  Expertises

  Funderingsherstel

  En hoe kunnen we jullie verder helpen?

  Heeft u vragen over de diensten die wij u kunnen leveren? Of wilt u graag een afspraak maken?

  Bel 088 - 01 16 500

  Liever teruggebeld worden?

  Graag ontvangen we uw naam

  Bij welke organisatie bent u werkzaam?

  Wat is uw telefoonnummer? Vul alleen getallen in zonder spaties of streepjes

  Waar wilt u meer over weten?

  Ongeldige invoer

  Andere projecten

  Timpaan

  Smartwoningen Aalsmeer

  Betaalbare en hoogwaardige woningen.