Dansende huizen

Funderingsherstel van een rijksmonument.

Over de klant

De drassige grond in en om Amsterdam is al eeuwenlang een bron van zorg voor huizenbouwers en bewoners. Oude verzakte panden zijn dus bepaald geen nieuws, al staan de panden van Amstel 100 tot en met 112 er wel heel bijzonder bij. Dit rijtje historische rijksmonumenten uit de 17e en 18e eeuw staan bekend als de ‘dansende huizen’ en zijn al jarenlang een geliefde attractie bij rondvaarten.

Uitdaging

Een van de wensen van de opdrachtgever was om de hoogteaanleg van het bestaande souterrain te wijzigen waardoor de beschikbare ruimte in de kelder hoger werd. Dit gaf de nodige uitdagingen vanwege de voorgeschreven verhouding tussen de hoogte van het souterrain en de beletage. Daarnaast mocht grondwater niet te veel bemalen worden, zodat de palen van het pand in het water blijven staan.

Oplossing

Constructeur Ronald de Jong: “Het was echt ‘puzzelen’ om de maximale hoogteaanleg te bepalen en deze af te stemmen op de dikte van de vloer en de funderingskassen. Ook waren we regelmatig op locatie voor controle van de wapening en uitvoering van de palen.”

Hoewel de panden anno 2020 schever staan dan ooit kunnen zij na de recente vervanging van de oude fundamenten ook de toekomstige tand des tijds doorstaan. EversPartners verzorgde het advies en de engineering voor het funderingsherstel van Amstel 108, waaronder de stabiliteitsvoorzieningen en de ontwerpen van de beton- en staalportalen. Onze schat aan ervaring met funderingsherstel in de binnenstad van Amsterdam droeg zeker bij aan het resultaat.

123RF

Foto's van het resultaat

  Ronald de Jong
  De locatie, de historische betekenis, het vele uitzoekwerk en de begeleiding maakten ‘De dansenden huizen’ tot een uitdagend project. Door onze flexibele aanpak konden we de wensen van de opdrachtgever optimaal laten aansluiten bij de eisen en omstandigheden die de renovatie van een monument met zich meebrengen. We hebben tijdens de uitwerking ook intensief overlegd met de gemeente, architect, opdrachtgever en aannemer. Ik ben er trots op dat we het project naar ieders tevredenheid konden afronden.

  Samenwerkingspartners

  Architect
  Architectenbureau W.J. Klein B.V., Wormerveer

  Aannemer
  NCT Betonwerken B.V., Waverveen

  Locatie
  Amstel 100 t/m 112, Amsterdam

  Opgeleverd

  2021

  Thema's

  Renovatie & Restauratie

  En hoe kunnen we jullie verder helpen?

  Heeft u vragen over de diensten die wij u kunnen leveren? Of wilt u graag een afspraak maken?

  Bel 088 - 01 16 500

  Liever teruggebeld worden?

  Graag ontvangen we uw naam

  Bij welke organisatie bent u werkzaam?

  Wat is uw telefoonnummer? Vul alleen getallen in zonder spaties of streepjes

  Waar wilt u meer over weten?

  Ongeldige invoer

  Andere projecten

  Timpaan

  Smartwoningen Aalsmeer

  Betaalbare en hoogwaardige woningen.