• deuren-woningen-het-schip
  • restauratie-het-schip-2
  • restauratie-het-schip-3
  • restauratie-het-schip-4
  • restauratie-het-schip-5
  • restauratie-het-schip

Voorzetting van een succesvolle samenwerking

Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam, tussen de Wormerveerstraat en de Zaanstraat staan de prachtige rijksmonumenten Spaarndam en Het Schip. Beide gebouwen, ontworpen door Amsterdamse-School architect Michel de Klerk, waren toe aan een grondige restauratie. Nadat EversPartners eerder meewerkte aan de restauratie en renovatie van woningcomplex, postkantoor en museum Het Schip, werd de succesvolle samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard, Archivolt Architecten en aannemer Vastbouw Oost voorgezet met de restauratie van woningcomplex Spaarndam 2. Ook hier tekenden wij voor de constructieve engineering, het modelleren van het constructieve model, de BIM-coördinatie en voor het faciliteren van de planning. Het project startte in 2015, en in het voorjaar van 2020 werden 48 woningen bouwkundig opgeleverd.

LEAN-planning

De projectevaluatie van Het Schip vormde de start van de restauratie van Spaarndam 2, met het doel om alles wat wij als samenwerkende partijen eerder geleerd hadden, nog scherper en effectiever toe te passen. Onder onze leiding hebben wij tijdens een LEAN-sessie gezocht naar de ideale workflow en deze geoptimaliseerd door het tempo van de verschillende schakels in het bouwproces beter op elkaar af te stemmen. Wij vertaalden deze inzichten ook naar de planning, die de basis vormde in de tweewekelijkse voortgangsbesprekingen van het ontwerpteam.

Integraal ontwerpen met BIM

Sleutel in de succesvolle samenwerking was het integraal ontwerpen: alle partijen werkten gelijktijdig aan een deel van het model en deelden hun input in een open BIM-bestand. Daardoor had de aannemer direct inzicht in de te bestellen materialen en de benodigde voorraad, wat bijdroeg aan een efficiëntere voorbereiding. EversPartners zorgde voor het vastleggen van de werkafspraken in BIM (inclusief bijdrage aan het generieke BIM-protocol van Eigen Haard), de begeleiding en eindcontroles van de geleverde modellen.

Meerwaarde van EversPartners

Luc Nelis, BIM-regisseur voor dit project: “Het bijzondere aan dit project was de integrale samenwerking met architect, aannemer en de vele adviseurs. Wij waren al aan elkaar gewend, maar hebben dit tijdens het samenwerken geperfectioneerd. Dat versterkt niet alleen de basis voor toekomstige projecten, maar resulteerde voor de opdrachtgever ook in een compleet As Built model, met alle relevante informatie voor het beheer en onderhoud van Spaarndam 2. Dat is een uitstekende basis voor elke MJOB en MJOP.”

Foto's door Léontine van Geffen-Lamers

Andere Constructieve engineering projecten

Koudwals 21

Koudwals Tata

Nieuwe fundering voor de upgrade van de Koudwals 21
Albert Heijn in Anklaar

Adm. de Ruyterweg

Transformatie schoolgebouw naar woningen
Bos en Lommerweg

Bos en Lommerweg

Renovatie aan erkers in Amsterdam
Amsterdam Amstel station hall

Amstel station

Engineeren voor een rijksmonument
Albert Heijn in Anklaar

AH in Anklaar

Alles op tijd klaar voor de grote opening
Engineering van een autowasstraat Heerhugowaard

Moderne carwash

Van caravanshowroom naar hypermoderne carwash
Het Schip BIM

Het Schip BIM

Integraal samenwerken aan een restauratie
Holland Spoor Den Haag

Albert Heijn

Uitbreiding Albert Heijn onder de snelweg A8
Appartementen Velsen

Renovatie

Renovatie van portiek-/etagewoningen uit 1950
De Broeckgouw Keetzijde

Czaar Peterstraat

Uitgebreide renovatie in BIM uitgewerkt
Tata Steel

Industrie hal

Diverse invalshoeken in Revit tonen
Wateraccumulatie

Zonnepanelen

Zonnepanelen berekeningen & advies
Sonneborn refined products

SAB Productie Hal

De kracht van de juiste samenwerking
LA verzendhal tata Steel

Nieuwbouw AH

De mooiste supermarkt van Nederland
Zaandijkerkerk

Zaandijkerkerk

Woonfunctie voor de Zaandijkerkerk