• Koelwals
  • Koelwals_Afvoerbaan
  • Koudwals_Afvoerbaan_zaagsnede_Noordwand

Tata Steel: Een nieuwe fundering voor de Upgrade van de Koudwals 21 Intrede/Uittrede

De Upgrade van de Koudwals 21 bij Tata Steel in de Koudbandwalserijen vroeg om een nieuwe fundering en aanpassingen aan de bestaande funderingen. EversPartners was verantwoordelijk voor het ontwerpen van de fundering, het berekenen en tekenen van het palenplan en het ontwerpen van de betonconstructie waarop de staalconstructie van de Koudwals 21 is geplaatst. Daarnaast zijn ook alle voorkomende werkzaamheden voor de aanpassingen aan de staalconstructies, gevels en vergunningen verzorgd.

Werken in een brownfield

De grootste uitdaging voor deze fundering was het werken in een brownfield. De uitbreiding van de Koudwals, de nieuwe Looper-sectie loopt door een steeg. In de steeg liggen veel kabels en leidingen onder de grond. Én er was geen mogelijkheid om deze kabels en leidingen om te leggen. Daarom is de nieuwe funderingsconstructie aangepast om deze kabels en leidingen. Dit geldt voor de Intrede.

Voor de Uittrede gelden ook “zware” eisen. Bij de Uittrede is er sprake van veel kelders en diepe constructie-onderdelen. Hier was de uitdaging om het sloopwerk en de nieuwe betonconstructies waterdicht te krijgen.

Het ontwerp van de Upgrade van de Koudwals 21 was leidend

Tata Steel heeft strenge eisen gesteld aan de nieuwe Koudwals, denk aan vervormingen en zakkingen maar ook de opleverdatum. Dat gaf de leverancier van de installatie weinig ruimte voor aanpassingen en vroeg daardoor maximale flexibiliteit van ons om het ontwerp optimaal te houden.

We hebben de fundering in 3D ontworpen. De tekeningen van de andere partijen hebben we in ons programma geladen, zodat we goed konden checken of onze tekeningen realiseerbaar waren. Eventuele knelpunten konden we zo in de ontwerpfase al oplossen.

Rol van EversPartners

Cees was de link tussen Tata Steel, de Koudwals-producent en het EP-constructieteam. Hij was aanwezig bij vergaderingen met leveranciers, de producent van de installatie en Tata. Hij was verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van hen naar ons constructieteam en hun bevindingen terug te koppelen naar Tata en de installatie-leverancier.

Huidige status

Op dit moment (april 2020) is de fundering van de intrede gerealiseerd en de staalconstructie met deels de installatie staat op de fundering. De fundering van de Uittrede wordt week 30 opgeleverd. Aankomende zomer was het plan dat de nieuwe installatie in gebruik genomen kon worden. Door het Coronavirus is de definitieve planning onbekend omdat veel onderdelen uit Spanje en Italië moeten komen.

Meerwaarde van EversPartners

Wij kennen onze weg binnen Tata Steel omdat we er meerder projecten hebben gedaan afgelopen jaren. Daarnaast heeft onze flexibiliteit ervoor gezorgd dat we de wensen van Tata konden inlossen binnen eisen die zij aan de Upgrade van de Koudwals stelden.

Cees van Bodegom

“Dit was een complexe uitdaging! En met het hele team is het gelukt om het beste resultaat neer te zetten”

Andere Constructieve engineering projecten

Albert Heijn in Anklaar

Adm. de Ruyterweg

Transformatie schoolgebouw naar woningen
Bos en Lommerweg

Bos en Lommerweg

Renovatie aan erkers in Amsterdam
Amsterdam Amstel station hall

Amstel station

Engineeren voor een rijksmonument
Albert Heijn in Anklaar

AH in Anklaar

Alles op tijd klaar voor de grote opening
Engineering van een autowasstraat Heerhugowaard

Moderne carwash

Van caravanshowroom naar hypermoderne carwash
Het Schip BIM

Het Schip BIM

Integraal samenwerken aan een restauratie
Holland Spoor Den Haag

Albert Heijn

Uitbreiding Albert Heijn onder de snelweg A8
Appartementen Velsen

Renovatie

Renovatie van portiek-/etagewoningen uit 1950
De Broeckgouw Keetzijde

Czaar Peterstraat

Uitgebreide renovatie in BIM uitgewerkt
Tata Steel

Industrie hal

Diverse invalshoeken in Revit tonen
Wateraccumulatie

Zonnepanelen

Zonnepanelen berekeningen & advies
Sonneborn refined products

SAB Productie Hal

De kracht van de juiste samenwerking
LA verzendhal tata Steel

Nieuwbouw AH

De mooiste supermarkt van Nederland
Zaandijkerkerk

Zaandijkerkerk

Woonfunctie voor de Zaandijkerkerk
De Broeckgouw Keetzijde

De Broeckgouw

Bouwkundige & constructieve uitwerking