• Museum-Het-Schip-te-Amsterdam
  • Renovatie_het_Schip_rendering
  • Restauratie-Het-Schip-Amsterdam-Archivolt-Architecten
  • renovatie_het_Schip
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019_EP
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019_EversPartners
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019_detail
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019_tekening
  • t_Schip_nominatie_nieuwbouwprijs_2019_visual

Het Schip - BIM

EversPartners heeft de constructieve engineering en de BIM-coördinatie verricht van het befaamde woningbouwcomplex Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Het gebouw, dat werd ontworpen door Michel de Klerk en opgeleverd in 1921, is één van de bekendste voorbeelden van de architectuurstijl De Amsterdamse School. Centraal in dit omvangrijke en succesvolle restauratieproject De BIM-coördinatie door EversPartners speelde daarbij een belangrijke rol.

BIM Protocol & LEAN

De voordelen van een open BIM
De basis voor een BIM ligt in het hanteren van uniforme leveringsspecificaties. Onder leiding van EversPartners maakten de partijen daarom goede afspraken over een eenduidige en consistente manier van plaatsen en coderen van de data en tekeningen in het model. Als basis hiervoor is het BIM-protocol van Eigen Haard gebruikt, waaraan wij via de werkgroep onze bijdragen hebben geleverd. Naast integraal ontwerpen en het consistent gebruik van data, is open BIM (Bouw Informatie Model) een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle restauratie van dit rijksmonument. Daarmee konden alle partijen (de architect, EversPartners als constructeur en coördinator, de aannemer en de installateur) hun eigen software gebruiken en met behulp van een exportfile toch al hun tekeningen en data in één informatiesysteem over elkaar heen leggen. Dat maakte het mogelijk om de later uit te voeren werkzaamheden al in de voorbereidende fase te coördineren en eventuele clashes tussen de wanden, vloeren, constructie en installaties in de uitvoering te voorkomen. Het bleek een investering in tijd die ruimschoots werd ingehaald tijdens zowel de bouwvoorbereiding als de bouwwerkzaamheden.

LEAN plannen en samenwerken

Om het totale restauratieproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen werd gekozen voor een LEAN-manier van plannen en samenwerken. Onder onze regie werkten partijen samen in een prettige en open sfeer met ruimte voor feedback. BIM biedt de mogelijkheid om elkaars opmerkingen in de bestanden in te zien. Door het toepassen van een online programma waren wij in staat deze te filteren, en bleven enkel de opmerkingen over die in een bepaalde fase daadwerkelijk relevant waren en afgestemd moesten worden. Daarmee waren wij in staat om de duur van de tweewekelijkse BIM-overleggen fors in te korten.
Tijdens een van de LEAN-sessies bleek ook dat de bouwdelen waarin het gebouw was opgedeeld te groot waren. Door deze kleiner te maken en iedere week te focussen op de oplevering van een klein deel, wisten wij het totale proces te versnellen. Ook hebben wij de gezamenlijke work flow geoptimaliseerd door deze aan te passen aan het tempo van de laatste schakel in het bouwproces (de installateur) en deze te matigen aan het begin, bij het ontwerpproces van de architect.

Luc Nelis

“Samengevat kun je zeggen dat alle partijen baat hebben bij integrale samenwerking. Werken met BIM en LEAN maakt het totale proces efficiënter. De échte meerwaarde ontstaat na oplevering als de aannemer het BIM-model heeft bijgewerkt. Het as-built model dat dan ontstaat is een zeer rijke basis voor het beheer en de planmatige onderhoudscyclus van gebouw. Met één druk op de knop is het juiste type schakelaar besteld, of het aantal strekkende meters schilderwerk berekend.”

Opdrachtgever
Woningstichting Eigen Haard

Architect
Archivolt Architecten

Adviseurs
VIAC, Interplan en LBP

Locatie
Amsterdam

Werkzaamheden
BIM coördinatie   Inmetingen   Constructieve Engineering

Andere Inmeting projecten

Holland Spoor Den Haag

Holland Spoor

Holland Spoor in 3D uitgewerkt en gemodelleerd
Holland Spoor Den Haag

Albert Heijn

Uitbreiding Albert Heijn onder de snelweg A8
Appartementen Velsen

Renovatie

Renovatie van portiek-/etagewoningen uit 1950
3D-metingen aardbevingsgebied Groningen

3D-metingen

3-D metingen aardbevingsgebied Groningen
LA verzendhal tata Steel

Rottertram

Historische tram wordt exclusief rijdend restaurant
Het Schip BIM

Olam Cocoa…

Snel én goed bouwen
Karwei Zwaag

Karwei

Restyling van de entree. Van ontwerp tot uitvoering
Gamma

Gamma

Nieuwbouwproject Gamma in Alkmaar
Albert Heijn Weissenbruchstraat

AH Den Haag

Aan- en verbouw winkel plus formule waarborg
Albert Heijn Prins Hendrikkade

AH Amsterdam

Inrichting winkel in monumentaal pand Amsterdam
De Zoete Haring - van 2 naar 1

De Zoete Haring

Verbouwing tot studentenwoningen en horeca
Albert Heijn eXL

AH eXL

Flagshipstore eXL in Eindhoven (BIM)
Albert Heijn eXL - winkelformule in BIM

AH eXL in Revit

Nieuwe eXL-formule uitgewerkt in Revit
Restauratie 't Schip

Restauratie 't…

Uitdagingen in constructie van een rijksmonument
Houthavens De Rede Amsterdam

Houthavens A'dam

Ontwerp van hoofddraagconstructie Houthavens