03 november 2021

Station Amsterdam Amstel opgeleverd!

Station Amsterdam Amstel

Afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de renovatie van station Amsterdam Amstel. Vorige week – 29 oktober – was de oplevering. Het resultaat mag er zijn: de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries noemde het station “de mooiste stationshal van heel Nederland.” Wij zijn trots dat we de constructieve engineering voor deze renovatie hebben gedaan!

Engineering & uitvoeringsbegeleiding

Onze collega Frank Tool heeft de engineering van de constructies verzorgd en de afstemming met de aannemer gedaan. Daarbij is hij regelmatig op locatie geweest om veel onvoorziene zaken op te lossen. Hij heeft gewerkt aan:

  • Ontwerp luifelconstructie voor de winkels;
  • Herstellen en vernieuwen puien entree;
  • Herstel glazen daklichtconstructie boven de toegangspoorten;
  • Diverse constructieve aanpassingen aan de bestaande constructie vernieuwde puien voor de winkelpanden;
  • Controle bestaande constructie op gewijzigde belastingen.

Tijdens de uitvoering hebben we controles uitgevoerd om de kwaliteit van de constructies te borgen.

Grondige renovatie van het station

Ook goed ingerichte perrons, een nieuw overzichtelijk stationsplein en een nieuw bus- en tramstation maakten deel uit van de renovatie. Maar het huzarenstukje is de prachtig opgeknapte monumentale hal. De muurschildering van kunstenaar Peter Alma (1886–1969) is weer goed te zien, omdat er een ticketloket – waar een deel van het kunstwerk achter verscholen ging – is weggehaald.

Enthousiaste reacties

Onze directeur Jitze Koops: “Constructief is de renovatie van zo’n groot station vaak een puzzel. Hoe zijn het gebouw en de constructies bewaard gebleven? Of hoe zijn deze in de loop van de tijd aangepast? We zijn trots op het mooie resultaat, het station is weer prachtig geworden.”

Gelukkig zijn wij niet de enigen die enthousiast zijn. Het Parool maakte deze reportage van de enthousiaste bezoekers van het vernieuwde station.

Meer nieuws