28 oktober 2020

Schoolvoorbeeld van architectuur

Restauratieprojecten vol architectonische details

Met het voltooien van de restauratie van Het Schip (81 woningen, een museum en postkantoor) en onlangs Spaarndam 2 (48 woningen) zijn beide gebouwen die werden ontworpen door architect Michel de Klerk, geheel in oude luister hersteld. In opdracht van woningcorporatie Eigen Haard werkte EversPartners samen met Archivolt Architecten en aannemer Vastbouw mee aan de restauratie van beide iconen van de Amsterdamse School.

Arbeiderspaleis

Het wereldberoemde gebouwenblok van De Klerk staat aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam, tussen de Wormerveerstraat en de Zaanstraat. Zowel Het Schip als Spaarndam 2 werden in de jaren twintig van de vorige eeuw in gebruik genomen en zijn inmiddels rijksmonumenten. Kenmerkend voor de iconische gebouwen waren de vele architectonische details. Het NRC omschrijft deze uitgebreid in haar artikel ‘aaibare paleizen voor de arbeider’. De Klerk zelf vond “niets mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven”.

De authentieke details zijn, dankzij oude bestektekeningen, hergebruik van bestaande materialen en het vakmanschap van de restaurateur zoveel mogelijk bewaard gebleven tijdens de restauratie, die duurde van 2013 (start engineering) tot het voorjaar 2020. Zo zijn in het postkantoor in Het Schip, waar de arbeiders van de Spaarndammerbuurt ooit hun weekloon konden halen, de oorspronkelijk telefooncellen prachtig gerestaureerd. Zowel het museum in Het Schip als het postkantoor zijn open voor bezoek. Ook kreeg Spaarndam 2, het woningblok tegenover het postkantoor, na een eerdere renovatie in de jaren tachtig zijn oorspronkelijk gele ‘aaibare’ gevel weer terug.

Meer informatie over de diensten van EversPartners met betrekking tot Het Schip en Spaarndam 2 leest u hier:

Het Schip restauratie in BIM

Restauratie Het Schip

Spaarndam 2

 

Foto's door Léontine van Geffen-Lamers