09 maart 2023

Inspecteren op TATA terrein

Inspecteren op het terrein van Tata Steel

20.000 Trappen, Leuningen, Bordessen & Ondersteuningsconstructies

Op het terrein van Tata Steel bevinden zich ruim 40.000 trappen, leuningen, bordessen en ondersteuningsconstructies, ook wel TLB&O genoemd om firmapersoneel en medewerkers veilig door, over, op en langs installaties te laten verplaatsen. Sinds augustus 2022 is een EP-team mede onder aansturing van projectleider Mark van de Graaff verantwoordelijk voor de jaarlijkse verplichte inspectie van een deel van deze TLB&O om de veiligheid te kunnen waarborgen en eventuele herstel/onderhoud -acties tijdig uit te laten voeren. Inmiddels zit het eerste halfjaar van deze ‘monsteropdracht’ erop, en vertelt Mark hoe het ervoor staat.

Een tsunami van aanvragen

Al in de eerste maanden na het ondertekenen van het contract ontplofte de e-mailbox van het TLB&O- team door de vele aanvragen van verschillende werkeenheden binnen Tata Steel. Het team van inspecteurs werd dan ook snel uitgebreid én getraind. Mark: “We hebben ons in de eerste fase gericht op het opstarten van de inspecties en daarna op het prioriteiten stellen om achterstallige keuringen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor moesten we niet alleen de weg bij nieuwe werkeenheden leren kennen, maar ook kennismaken met de data en de bijbehorende software die we overgenomen hebben van de vorige firma. Om de kwaliteit en uniformiteit van de inspecties goed te borgen, maken we gebruik van een TLB&O-module ontwikkeld is in iASSET. Het programma geeft direct inzicht in de status in de inspecties van alle ingevoerde elementen.” Wel zijn we nog flink aan het ontwikkelen aan iASSET om de resultaten volgens de gewenste EP-kwaliteit aan te kunnen bieden.

Inspecties en advies

De inspecteurs voorzien de te keuren elementen van een sticker met o.a. een unieke QR-code. Deze ID-code maakt het makkelijk om de elementen terug te vinden en om per asset te rapporteren. De daadwerkelijke inspecties worden uitgevoerd met een iPad, zodat de resultaten direct in iASSET geborgd zijn. Per 150 geïnspecteerde elementen ontvangt Tata een managementsamenvatting, inclusief opgave van prioriteiten. Mark: “wij adviseren een onderhoudsstrategie, maar de werkelijke strategie blijft de verantwoording van de betreffende Tata-werkeenheid. Als we constateren dat een element niet aan de richtlijnen of veiligheidsnormen voldoet, geven we hen advies over de aanpassingen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Ook als er een technische (engineerings)oplossing nodig is, kunnen wij dat verzorgen.”

Join the team

Het 10-koppige inspectieteam is inmiddels goed op elkaar ingespeeld. Het team heeft van maar liefst 20.000 TLB&O data beschikbaar en inmiddels al duizenden geïnspecteerd. De inspecties op de locaties verlopen vlot, wat leidt tot minder aanpaswerk achteraf. Ook is er een goede relatie met de vele Tata-werkeenheden. Voor de komende tijd staan er weer duizenden elementen klaar voor inspectie, wat voor het huidige team uitdagend is. Mark: “Als het nodig is kunnen we opschalen met medewerkers uit andere teams binnen het bedrijf, of uit de flexibele schil. Om onze uniforme werkwijze te borgen, organiseren we voor deze collega’s en zzp’ers een aantal kennissessies bij EP op kantoor. Daarnaast willen wij ons goed geoliede team van inspecteurs graag verder uitbreiden met nieuwe teamspelers. Bouwkundige talenten met een mbo- of hbo-diploma die van aanpakken weten en affiniteit hebben met de techniek, zijn dus bij deze van harte uitgenodigd om te solliciteren.”

 

 

Meer nieuws