06 december 2022

Architectuur in een industriële omgeving

Van Nieuwpoort Wildo Prefab Beton is al jarenlang specialist in betonnen kanaalplaatvloeren. De prefabmarkt groeit snel, en zo ook het bedrijf. Hun fabriekshal is dan ook hard toe aan een uitbreiding. Omdat de uitbreiding en innovatie van het productieproces ten koste zou gaan van de personeelsruimten van de productieafdeling, ontstond ook de noodzaak om nieuwe ruimten toe te voegen aan het programma. Architect Tycho Soffree van EversPartners kreeg de opdracht voor het ontwerp ervan.

Tycho: “Wij zijn aanvankelijk gevraagd voor zowel het constructieve als bouwkundige ontwerp van de fabriekshal met opslag. Gaandeweg bleek dat er ook behoefte was aan hoogwaardiger huisvesting voor de medewerkers op kantoor en in de productie. Zo ontstond er een totaalplan. In het eerste ontwerp hebben we het facilitaire gebouw als een organische uitbouw in het verlengde van de productiehal op het maaiveld geplaatst.”

Het ontwerp voldeed aan veel eisen en de opdrachtgever was onder de indruk maar achtte een soberder uitstraling beter passend bij het bedrijf. Bovendien zou de uitbouw eventuele verdere uitbreiding van de fabriekshal in de weg staan.

Back to the drawing board

Tycho: “De architectuur van een gebouw moet altijd dienstbaar zijn aan de functie ervan. En dat geldt zeker in een industriële omgeving. Als de visie op toekomstige proceswijzigingen verandert, moet je daarop acteren.” In het tweede ontwerp hebben we daarom de locatie van de kantoorruimte gewijzigd van uitbouw naar opbouw. Deze rust op een flinke draagconstructie boven het voorste gedeelte van het pand, en heeft een sobere uitstraling.

De routing naar de kantoorvleugel voert langs de productiepersoneelsruimten en voorziet in doorzichten, wisselend tussen het opslagterrein en de fabriekshal. De vrij indeelbare kantoorruimte kijkt uit over enerzijds het havengebied, anderzijds het eigen voorterrein.

Zo zijn er meerdere oplossingen voor dezelfde opgave denkbaar die eigenlijk vooral door de context bepaald worden.

Nieuwpoort Wildo Prefab Beton EP 2021A 2 1

Foto: 1e ontwerp.

2e ontwerp - Van Nieuwpoort Wildo Prefab Beton EP 2021A 2 1

Foto: 2e ontwerp.