20 februari 2023

Veiligheid is een feestje van ons allemaal

Veiligheid is een feestje van ons allemaal

Wat doe je als je een onveilige situatie ziet? Of hoe zorg je dat je veilig op hoogte werkt? EversPartners is natuurlijk geen aannemer, maar onze collega’s komen wel vaak op locatie bij klanten. Daarom staan veiligheid, kwaliteit en milieu bovenaan onze prioriteitenlijst en zijn we al jaren VCA** gecertificeerd. Onze KAM coördinator Maaike Khan-Bleijendaal ontving begin februari de externe auditor om te controleren of ons veiligheidsmanagementsysteem nog voldoet. Maaike vertelt hoe dat proces in zijn werk ging.

Goede voorbereiding

“Gedurende het jaar zorg ik dat alle onderwerpen op het gebied van VCA onder de aandacht zijn en dat we voorbereid de externe audit in gaan. Dat noem ik een happy flow. Veiligheid is zo’n belangrijk thema; daar kun je natuurlijk niet 3 maanden van tevoren mee beginnen. Dus afgelopen jaar hebben we toolboxen georganiseerd over veiligheidsthema’s, interne audits uitgevoerd bij onze collega’s en werkplekinspecties nog meer onder de aandacht gebracht. Zo weten we hoe we veilig moeten werken én wat we moeten doen bij onveilige situaties en bijna-ongevallen. Onze persoonlijke beschermingsmiddelen worden bijgehouden en ik zorg dat onze arbeidsmiddelen op tijd worden gekeurd. Maar ook collega’s moeten zich bewust zijn van de vervaldata zodat ze niet met afgekeurd materiaal aan de slag gaan.”

Bezoek van de auditoren

“1 en 2 februari kwam de auditor langs op onze kantoren in Beverwijk en op Schiphol. We hebben de administratie en processen rondom veiligheid, gezondheid en milieu laten zien. Tijdens de werkbezoeken op locatie bij KLM en TATA hebben we de auditor laten zien hoe wij het engineeren en managen van projecten veilig in de praktijk brengen. Aan het eind van deze twee dagen heb ik een korte vlog gemaakt en gedeeld met onze collega’s. Zo’n vlog is hartstikke leuk om te zien en werkt toch beter dan een e-mail.”

Het resultaat

“In audit-termen noemen we het ‘een positieve beoordeling van de externe audit’. Met andere woorden, ons certificaat is verlengd! De terugkoppeling heb ik gepresenteerd aan de directie. In het rapport staat ook een aantal aandachtspunten waarmee we het komende jaar weer aan de slag kunnen. Dat is goed, zo blijven we scherp en kunnen we samen blijven verbeteren. Want veiligheid is een feestje van ons allemaal. Veiligheid en kwaliteit is een on going proces: we kunnen niet achteroverleunen. Het is nu goed en moet ook goed blijven.”