04 april 2024

Uw pand in een digitaal jasje?

3D Laserscan

De bouwtekeningen van monumentale panden zijn vaak net zo historisch als het pand zelf. Bij renovatie-, verduurzamings- of onderhoudsplannen kan dit een uitdaging zijn. Door het maken van een digitale puntenwolk van het pand wordt de bestaande situatie overzichtelijk in kaart gebracht, ook bij niet-monumentale panden waar door de jaren heen het een en ander gewijzigd kan een 3D-scan een hoop verduidelijken.

Een 3D-scan maken wij met onze 3D-laserscanners. Door het meten vanuit verschillende posities binnen en buiten een object of gebouw, wordt door onze specialisten een nauwkeurige en gedetailleerde digitale puntenwolk gemaakt van de bestaande situatie. Een exacte replica, maar dan digitaal.

Het inzetten van een 3D-scan kan verschillende vraagstukken beantwoorden. Vanuit de puntenwolk kan bijvoorbeeld scheefstand en/of verzakking worden vastgesteld én door de puntenwolk over een bestaande tekening of 3D model te projecteren kunnen eventuele maatafwijkingen vroegtijdig worden aangepast. Ook bij het berekenen van belastingen en draagkracht kan een 3D-scan enorm helpen om inzicht te geven in de huidige situatie.

Er zijn een tal van mogelijkheden, omdat we zowel het interieur als exterieur van het gebouw kunnen scannen. Dit kan in kleur worden gedaan als dat gewenst is, bijvoorbeeld voor vraagstukken met betrekking tot de kleursamenstelling van de gevel of bijvoorbeeld glas in lood. Indien alleen de maatvoering in kaart gebracht moet worden de beelden in zwart-wit gemaakt.

Yorick van Rossum is een van de scanspecialisten bij EversPartners. Dit brengt hem op unieke locaties die zelden toegankelijk zijn voor het publiek. "We kregen de opdracht om de Oosterkerk in Amsterdam te scannen, het uitzicht over Amsterdam vanaf de klokkentoren was prachtig. Ik heb ook gescand in het Wereldmuseum in Rotterdam. Het was heel bijzonder om door alle ruimtes te mogen lopen en met het meetapparatuur tussen alle kunstobjecten te staan."

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kon het Wereldmuseum gewoon open blijven voor het publiek, zodat de dagelijkse gang van zaken door kon gaan. Onze meetspecialisten zijn bekwaam in het filteren van verstoringen in de scans. Yorick vertelt hierover: "Er is wel eens een voorbijganger door het beeld gelopen, waardoor er heel groot een schim op de gevel werd afgebeeld in de puntenwolk. Gelukkig hebben de kennis in huis om de beelden zo te bewerken dat de opdrachtgever deze verstoringen niet meer ziet bij de oplevering van de puntenwolk."

Meer weten of benieuwd of een 3D-scan jouw vraagstukken kan beantwoorden? Neem contact met ons op. We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

 

Plafond bg Oosterkerk 

Boven plafond Oosterkerk