29 februari 2024

Slim verduurzamen door inzet thermografische camera

Thermografische camera

Bij EversPartners streven we voortdurend naar ontwikkeling en een pro-actieve manier van werken. Rekening houden met verduurzaming is hierin een groot onderdeel. Als aanvulling op onze onderhoudsinspecties bieden we een thermografisch onderzoek aan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een thermografische camera welke gebruikt maakt van een speciale warmtebeelden. Op de beelden van deze camera wordt kou aangegeven in blauw en warmte in rood. Hoewel dit duidelijk lijkt, is het instellen van de camera en het interpreteren van de warmtebeelden een vak apart.

Onze inspecteurs zijn getraind om verschillende bouwmaterialen te identificeren en corrigeren op basis van het warmtebeeld. De beelden worden zorgvuldig geanalyseerd om zinvolle, energiebesparende maatregelen te kunnen voorstellen. Het resultaat? Een deskundig rapport met passend advies.

Met het onderzoek kunnen we diverse afwijkingen opsporen, zoals:

  • Koudebruggen (in de isolatie) Ontbrekende en/of ingezakte isolatie
  • Natte isolatie o Kieren, naden en gaten die niet zichtbaar zijn met het blote oog
  • Lekkages (warm en koud)
  • Luchtdichtheid van het gebouw
  • Onjuiste detaillering
  • Controle of verduurzamingsmaatregelen correct zijn uitgevoerd

Hoewel een thermografische scan vaak gericht is op schimmel- en temperatuurproblemen in woon- en kantooromgevingen, zijn ze ook toepasbaar in industriƫle processen. Ze kunnen warmtelekken detecteren, zoals bijvoorbeeld een lek in een schoorsteen. De mogelijkheden zijn zeer divers.

Door tijdig een warmtescan te laten uitvoeren door onze inspecteurs, kunnen veel problemen worden voorkomen. Vergeet hierbij vooral niet de milieuvoordelen die het verhelpen van de gebreken oplevert.

Een praktijkvoorbeeld: Een van onze opdrachtgevers kampte met klimaatproblemen op de werkvloer. In eerste instantie werd geadviseerd om alleen de kozijnen te vervangen. Na het thermografisch onderzoek bleek dat niet alleen de isolatiewaarde van de bestaande kozijnen beperkt was, maar dat er ook geen isolatie onder de kozijnen aanwezig was. Naast het advies om de kozijnen te vervangen, is er ook isolatie aangebracht, waardoor er geen warmteverlies meer is.

Als je je net zoals deze opdrachtgever wilt voorbereiden op de toekomst, om bijvoorbeeld stappen te maken in verduurzaming . Is het verstandig om een thermografisch onderzoek aan te vragen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.