12 juli 2022

3D-scannen: meer dan ‘klik & klaar’

3D-laserscanning op de daken

3D-laserscanning. Er is geen betere methode om snel, gedetailleerd en accuraat een bestaand object in te meten. Maar wat maakt een scan (pointcloud) nu tot een goed product? Onze 3D-scan specialist Mark de Graaff vertelt graag over hoe we bij EversPartners 3D-scans inzetten voor onze opdrachtgevers.

Doel bepaalt de point Cloud

Mark: “Een pointcloud (het meetresultaat) moet geschikt zijn voor het doel van de gebruiker. Het is dus belangrijk dat we van tevoren dit doel van de scan helder hebben, voordat de werkzaamheden starten. Afhankelijk van het doel moet de specialist namelijk diverse zaken bepalen, zoals: waar, hoeveel, het detailniveau, kleur, zwart-wit, afstand tot object, toegankelijkheid, beschikbare tijd, stilstand gebonden of het toevoegen van andere meetinformatie zoals RD-coördinaten, NAP en andere beschikbare vaste punten. Maar ook, moet het product gebruikt worden voor een globale opzet, contouren, detailoplossingen of als analysetool voor hoogte, volume, vlakheid of verzakkingen?”

Meer dan ‘klikken en klaar’

Het lijkt gemakkelijk om een 3D-scan te maken. Maar hold your horses. Mark: “Steeds meer partijen schaffen een scanner aan en het aanbod scanners wordt groter. We zien dat ervaring, kennis en kunde vereist zijn om het gewenste product te ontvangen, ondanks het lijkt alsof het één druk op een knop is bij de meetapparatuur. Echter, we scannen een enorme diversiteit vormen zoals: machines en constructies in de (zware) industrie, petrochemie, foodindustrie, hangars, hotels, kantoorgebouwen, woningen, vervoersmiddelen, kerken, monumenten, bruggen, terreinen, kunstwerken of zelfs een boom… Dus dan moet je wel weten wat je doet.”

Inzet van 3D-scanner

Wij gebruiken onze 3D-scanners voor onze eigen projecten, maar bieden onze diensten ook aan voor onze klanten en collega partijen. De aanschaf is immers best een investering en de verantwoordelijkheid voor een goede meting ligt dan bij ons. Daarbij zijn we altijd open en eerlijk wat wel en niet kan.

Open en eerlijk naar onze opdrachtgevers

Niet alle materialen zijn geschikt om 3D-scans van te maken: glas, zwart en hoogglans producten zijn niet bepaald een favoriet. Maar ook als de omgeving heel stoffig is of een installatie bijvoorbeeld trilt is het niet mogelijk om hoge kwaliteit te leveren. Door dit soort zaken tijdig te benoemen worden teleurstellingen over het resultaat voorkomen.

Meer weten?

Na lange ervaring in de meettechniek en inmiddels alweer 10 jaar met 3D laserscanning zijn we dol op ons werk! De afwisseling is enorm (je komt nog eens ergens) en het is enorm leuk om mooie objecten virtueel vast te leggen en mooie resultaten te behalen.

Heeft u nu ook een object en wilt u weten wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Of andere specifieke vragen over laserscanning? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Mark de Graaff 06-12813135

Meer nieuws