Tijd voor kwaliteit

19 april 2022
Guido Maas

Grijze haren heeft hij, maar dat vindt EP-coryfee Guido Maas zelf een voordeel. En wij ook! Want na 32 jaar trouwe dienst bij EversPartners is Guido inmiddels met pensioen, maar zijn jarenlange expertise speelt nog steeds een belangrijke rol voor ons. Hij heeft wekelijks contact met EP-collega’s Wilco, Hein en Robert. Zij kunnen, net als onze opdrachtgevers, rekenen op zijn ervaring, inzicht en scherpe oog voor detail. Omdat wij zijn bijdrage zo op prijsstellen, vroegen wij hem de belangrijkste leerpunten te delen met alle EP-collega’s. En willen we weten wat hij nou precies doet en deed.

Oude liefde
Guido heeft zijn sporen bij EversPartners ruimschoots verdiend. In ’85 kwam hij bij ons in dienst als tekenaar, en ging later als projectleider onder andere aan de slag bij Albert Hein waar hij vier jaar lang winkelrenovaties begeleidde. Maar zijn hart ligt bij Tata Steel, waar hij meer dan 10 jaar werd gedetacheerd. Eerst als beheerder installatieonderhoud bij de afdeling hoogovens, later werd hij contractbeheerder bij afdeling inkoop. En omdat oude liefde niet roest, zei Guido volmondig ja toen wij vorig jaar zijn hulp inriepen bij de kwaliteitscontrole voor de opdrachten van meerdere opdrachtgevers.

Rode viltstift
“Het is heel leuk om een dag per week nog betrokken te zijn bij EversPartners. De kwaliteitscontrole van uitgaande stukken past goed bij me. Ik ben echt een pietje-precies, en zo sta ik ook bekend. De collega’s waren al gewaarschuwd: pas op voor zijn rode viltstift! Ik controleer stukken over allerlei civieltechnische opdrachten, van kraanbanen tot funderingen. Daarnaast coach ik de jongere garde ook een beetje, bijvoorbeeld door tips te geven over wat handig is om mee te nemen in de offerte, zodat opdrachtgevers en EversPartners achteraf niet voor verrassingen komen te staan.”

Tips van Guido

Tijd voor kwaliteit (tip 1)
“Het belangrijkste leerpunt voor jongere collega’s is de focus op kwaliteit. Voor opdrachtgevers moet alles gisteren klaar. De kunst is dan om je daardoor niet te laten opjutten, en niet elke vraag meteen met ja te beantwoorden. Ook in een indrukwekkende industriële omgeving, met machines van enorme afmetingen, en waar productie draaien heilig is. Juist dan moet je realistisch blijven over wat wel en niet kan, en altijd voldoende tijd inbouwen voor het doen van kwaliteit checks.”

Begrijpen we het goed (tip 2)
“Het is verstandig om vragen van de opdrachtgever niet direct tot in detail uit te werken. Begin met een overzicht en schetsplan, en bespreek of dit is wat hij in gedachten heeft. Zo voorkom je onnodige tijdverspilling en kosten.”

Ga voor de beste oplossing (tip 3)
“Je kunt niet klakkeloos uitgaan van de bouwtechnische kennis van de opdrachtgever. Wat deze vraagt, hoeft niet per se de beste oplossing te zijn. Misschien wil hij een huis, maar blijkt een overkapping goed genoeg. Vraag dus vooraf goed door waarvoor het gebruikt gaat worden. En als je denkt dat je een betere oplossing hebt, bespreek het dan. Laat je niet zomaar overrulen, want jij bent de expert. Die rol is weliswaar makkelijker als je wat grijze haren hebt, maar past ook prima bij de jongere garde.”

We simply love engineering! Jij ook?