• Nauerna_1_3D_Impressie
  • Nauerna_1_3D_Verstelbare_kolom

New building for Afvalzorg – Nauerna, Assendelft

On the North Sea Canal, close to Nauerna, there is a large site run by Afvalzorg. This company is an important player in the waste-processing market. As well as being a landfill site, Nauerna is also the location of the Afvalzorg head offices, built on top of a waste dump. Work will shortly start on the construction of an additional office (including storage hall) also on waste dump.

EversPartners has done the structural design for the new building, having been commissioned by the contractor Akerbouw. We worked in a Bouwteam form of contract with Akerbouw, the architect, and Afvalzorg to complete a design that is in line with Afvalzorg's wishes and requirements and within budget.

Designing a building on a waste dump is not something we do every day. The greatest challenge was the foundations: pile-driving through a mountain of waste is simply not an option. The alternative, involving a large land take, does not solve all the issues: because the exact composition of the waste dump is unknown, we do not know where subsidence could still occur. For this reason, the building will be on a concrete platform and the columns will be placed on jacks. The building will be monitored for subsidence on an annual basis and given additional support or readjusted with filler plates as necessary.

Another key factor: the lighter the building, the lower the chance of subsidence. We therefore took account of this in the design, without compromising on comfort. For example, the flooring on the ground floor and first floor uses hollow-core slabs (150 mm). These are light and also good in terms of acoustics and vibrations. From 2022, Afvalzorg will have another comfortable new office building, in which staff can continue their work on the sustainable recycling of raw materials while enjoying a view of the surrounding area.

Added value provided by EversPartners

Jasper Wiersma – Project manager: 'Akerbouw turned to us for this project partly because of our good working relationship in the past. As bouwteam, we built on an existing design and managed to achieve savings without compromising on quality. The fact that all parties were working using 3D models in Revit helped to ensure that the process was rapid and ran smoothly.'

Client
Afvalzorg

Contractor
Akerbouw

Location
Noordzeekanaal, Assendelft

Year
2022

Modelling Structural engineering

Other Constructive engineering projects

TATA Coke and Gas Plant 1

TATA Coke and…

Sloop en bouw van een nieuwe koeltoren
TROM - redevelopment of a site in the centre of Hoofddorp

TROM…

Marktplein square and Dik Tromplein
AH Overtoom 21-23

AH Overtoom…

from a Marqt store to an Albert Heijn
Dancing houses Amstel Amsterdam

Dancing houses

Foundation work on a listed building.
Smartwoningen Aalsmeer

Smartwoningen:…

Affordable, state-of-the-art homes.
Leisure park Marinapark Leukermeer

Marinapark…

Extension of existing leisure park
Sustainable living in six spacious townhouses in Baarn with Aldi supermarket

Sustainable…

Six spacious townhouses in Baarn
Residential tower blocks in Gouda

Tower blocks

A total of 196 apartments
Spaarndam 2 restoration

Spaarndam 2…

Continuation of a successful collaboration
Koudwals 21

Koudwals

The upgrade of the cold rolling system Tata Steel
De kleine Weelde

Kleine Weelde

24 Smart homes in De Kwakel
Albert Heijn in Anklaar

Mariaschool A'dam

From school building to social housing
Bos & Lommerweg

Bos & Lommerweg

Renovation of bay windows
Amsterdam Amstel station hall

Amstel station

Engineering a national listed monument
Albert Heijn in Anklaar

Albert Heijn in…

Everything ready in time for the grand opening